Skriv til os

Ring til os

Indendørs pudsning

Valg af kalkmørtel til indendørs pudsning giver et sundt indeklima

Brugen af kalkbaseret mørtel som pudsemateriale har været en tradition gennem århundreder – og med god grund: En række undersøgelser viser, at det sundeste valg til indvendige byggeprojekter er naturmaterialer, herunder kalkmørtel.


Naturlig hydraulisk kalkmørtel baseret på kalk fra Saint Aster er beviseligt et af de bedste produkter til restaurering og konservering. Specielt i ældre byggerier uden fugtspærre i fundamentet er det vigtigt at vælge en puds, som kan hjælpe murværket af med eventuelt opstigende fugt. På grund af kalkmørtlernes porøsitet og diffusionsåbenhed bidrager de positivt til at regulere fugten, og dermed opnås et tørt murværk og dermed sundt indeklima.



Valget af mørtlen til indvendig puds er med til at definere den arkitektoniske stil og er i høj grad afhængig af temperament og individuel smag. En grov finish vil tit være et naturligt valg i rustikt byggeri, ligesom et finere materiale oftest passer bedst til mere sofistikeret interiør. 

Se vores kalkmørtler

Typisk fremgangsmåde ved indendørs pudsning

Pudsning af vægge

En typisk indvendig puds bygges op i to eller tre lag. Den gældende regel er, at man altid starter med den fedeste og groveste mørtel og arbejder sig udad med gradvist finere og svagere mørtler. Før pudsningen skal løse fuger repareres, og større huller skal fyldes op. Brug gerne den samme type mørtel til reparationerne som skal bruges til grovpudsningen. Overfladen skal i øvrigt være fri for støv, skidt, fedt og lignende. Ved nybyggeri bruges samme fremgangsmåde på fx mursten eller blokke.


Lag 1: Grunding/udkast

NHL3,5 grundingsmørtel 0-4mm 1:1,5 kastes ud på det reparerede og forvandede murværk i et lag på ca. 5mm. Grundingsmørtlen skal sidde i klatter og dække overfladen med mindst 70-80 %. Efter 1-2 dage er mørtlen hvidtør og kan grovpudses.


Lag 2: Grovpuds

På den forvandede grundingsmørtel trækkes NHL2 mørtel 0-4mm 1:2 i et lag på ca. 10-15mm. Pudslaget rettes af og pudses sammen med pudsebræt. Hvis man ønsker et lidt rustikt udseende, kan det laves i dette pudslag. Ønskes en fin og glat overflade, bør det finpudses. Lad grovpudsen hærde i 1-2 dage før finpudsning.


Lag 3: Finpuds

NHL2 finpuds 0-0,4mm 1:2,5 trækkes på den forvandede grovpuds i et helt tyndt lag og filtses ind i overfladen. Dermed lukker den alle porer og små huller i grovpudsen, så den står glat og fin i overfladen. Finpudsen kan med fordel indfarves i en af vores standardfarver. 

Se farvekort

Pudsning af kældervægge

På grund af de ofte store mængder af fugt i kældervægge bruges de groveste mørtler med de største porer. En typisk kombination af kælderpuds vil således se sådan ud:


Lag 1: Grunding/udkast

NHL3,5 grundingsmørtel 0-4mm1:1,5 kastes ud på repareret og forvandet murværk i et lag på ca. 5mm. Grundingsmørtlen skal sidde i klatter og dække overfladen med mindst 70-80 %. Efter 1-2 dage er mørtlen normalt hvidtør og kan grovpudses.


Lag 2: Grovpuds/slutpuds

NHL2 mørtel 0-4mm 1-2, NHL3,5 mørtel 0-4mm 1:2 eller NHL3,5 mørtel 0-2mm 1:2 kastes eller trækkes på i et lag på ca. 10-15mm. Pudslaget rettes af og pudses sammen med et pudsebræt, til den ønskede finish er opnået. Lad pudsen hærde i 1-2 dage, eller til den er hvidtør på hele fladen. Derefter bør den behandles med Saint Astier kalkmaling for at sikre en så diffusionsåben overflade som muligt. Brug ikke plastikmaling eller anden tæt overfladebehandling.


Pudsning af rørvæv

NHL2 mørtel 0-4mm 1:2 skal presses godt ind i det monterede rørvæv. Husk, at rørvævet skal monteres på tværs af det underliggende træs længderetning. Brug i første omgang et trækbræt til at presse mørtlen ind i vævet. Vær sikker på at der er presset mørtel godt bag vævet, så det er helt omgivet af mørtel.


Når mørtlen er hvidtør, typisk efter et par dage, trækkes den resterende NHL2 mørtel på for at opnå den ønskede lagtykkelse − typisk 12-15mm. Efter at pudslaget er rettet af og pudset sammen, bør det hærde i 3-4 dage med let eftervanding med vandforstøver for at undgå for hurtig udtørring og svind. Pudslaget finpudses efterfølgende som beskrevet ovenfor.


Forbrug

Ca. 1,8 kg pr. m2 pr. mm tykkelse

C. 9 kg pr. m2 pr. 5 mm tykkelse

Hvad er dit næste projekt?

Før et byggeprojekt påbegyndes, bør man nøje overveje, hvilken type kalk eller mørtel der vil være bedst egnet til formålet.
Læs mere her
Share by: