Nordisk NHL forhandler alle tre kalkstyrker fra St. Astier, NHL2, NHL3,5 og NHL5 naturlig hydraulisk kalk. En stor fordel ved dette er, at det ikke er nødvendigt at blande andre materialer – såsom kulekalk eller hydratkalk – i mørtlen for at justere dennes egenskaber. Det forholder sig nemlig sådan, at jo færre materialer man blander sammen, desto mindre risiko er der for fejldosering ved blanding af mørtel.
Ønsker man ikke at foretage blandingen af mørtel på egen hånd, har Nordisk NHL et bredt sortiment af færdigblandede mørtler bestående af dansk kvartssand og naturlig hydraulisk kalk. Der findes med garanti en mørtel, der passer til ethvert byggeprojekt.
Hos Nordisk NHL har vi et komplet udvalg af ren kalk til blanding af egen mørtel – det gælder
ren naturlig hydraulisk kalk fra Saint Astier samt
ren kulekalk fra Målarkalk – dermed kan man blande mørtel i alle kalkstyrker. Når du skal blande mørtel til et byggeprojekt, kan det være nødvendigt at blande flere mørtler, afhængigt af hvad du skal renovere. Er det et større byggeprojekt, vil det ofte kræve flere mørtler med forskellig kalkstyrke, afhængigt af hvor udsatte bygningsdelene er for vind og vejr og underlagets beskaffenhed.
Nogle dele af bygningen – fx tagets rygninger og grater – udsættes nat og dag for vejr og vind. Dette miljø kaldes aggressivt, eller MX 3,2 til 5 i de nye termer. Det kræver, at mørtlen er baseret på stærkt hydraulisk kalk – NHL5. Ved bygningsdele i moderate miljøer, også kaldet MX2 til MX3,1, er det optimalt at bruge moderat hydraulisk kalk – NHL3.5. I milde miljøer, også kaldet MXe, er det bedst at bruge mørtel baseret på svagt hydraulisk kalk – NHL2.
Det er dog ikke kun vind og vejr, der spiller ind på valget af kalkstyrke – overfladens underlag spiller også en væsentlig rolle. Et blødt eller porøst underlag kræver en blød og porøs mørtel. Det samme gælder i aggressive miljøer, da man aldrig må påføre et materiale, der er stærkere end underlaget. I naturen er det nemlig altid det svageste, der forgår først. Det vil sige, at hvis du påfører en for stærk mørtel til en overflade, så vil underlaget – som ofte indgår i bygningens konstruktion – begynde at forgå under pudsen. Det skal altid være pudsen, der forgår, mens bygningen består.
Det er meget vigtigt at vælge det helt rette sand til blandingen af din mørtel. Sandet bør være skarpt, velgradueret og med en passende blanding af små og store korn. Det skal desuden være frit for organiske materialer, humus, ler og salte. Ved mange restaureringsopgaver – fx
fugning − kan det være en fordel at benytte lokalt sand, fordi kalken fra Saint Astier i særlig grad optager sandets farve. Det kan give en mere autentisk mørtel, der harmonerer med de oprindelige farver og bygningens omgivelser.
Mørtel bestående af sand, vand og NHL kan enten blandes i tvangsblander eller fritfaldsblander
Vær opmærksom på:
Sådan blandes mørtlen:
Tid for sidste blanding: ca. 15 min.
Det er ikke nødvendigt at tilsætte kulekalk, når mørtlen blandes med NHL fra St. Astier. En mindre tilsætning (max 10 % af vægten af NHL-binder) kan dog tillades for at opnå hurtigere bearbejdelighed og kortere blandetid.
Det gælder dog ikke, hvis der arbejdes med NHL2. Årsagen til dette er, at tilsætningen af kulekalk inden for den førnævnte grænse vil reducere mørtlens kalkstyrke.
Hvis man ønsker at tilsætte kulekalk, skal dette ske, før den ønskede bearbejdelighed er opnået. Årsagen er, at kulekalk indeholder vand og derved kan gøre mørtlen for våd.
Samtlige kalkmørtler med naturlig hydraulisk kalk fra St. Astier kan genblandes i op til 24 timer, hvilket ligeledes er beskrevet i de enkelte produkters datablade. Evnen til genblanding kommer af, at der hverken findes cement eller gips i mørtlerne.
Der findes to store fordele ved mørtlens genblandingsegenskaber:
Ved genblanding af mørtel bør man være opmærksom på følgende: