Flydemørtel bruges på murværk, hvor der er opstået hulrum. Disse hulrum opstår typisk ved, at regnvand trænger ind i murværket og med tiden skyller den eksisterende mørtel ud. Det kan være til stor skade, hvis en konstruktion fyldes med vand og det bliver frostvejr. Derfor behandler man med flydemørtel 0-4mm til store huller, hvor injiceringsmørtel 0-0,4mm er egnet til mindre og finere huller og revner.
Før mørtlen hældes ind, skal murværket klargøres. Først skal det skylles med vand, som skal strømme igennem hulrummene, indtil det løber klart. Dermed skylles alt løs mørtel og sand ud, så det kan erstattes af flydemørtel. Når murværket er skyllet, kan injiceringen begynde.
Flydemørtlen hældes typisk ind i murværket med en tragt monteret på en slange. Tag ikke mere end en meter ad gangen i højden. Lav et hul for oven og for neden af det stykke murværk, der skal injiceres. Når mørtlen kommer ud af det nederste hul eller huller, betyder det, at det eller de hulrum er fyldt. Herefter lukkes det nederste hul med fugemørtel eller ler. Efter ca. et døgn, kan den næste meter i højden injiceres på samme måde.
Når mørtlen er afhærdet, vil murværket igen være stabilt.
Hydraulisk kalkmørtel – receptmørtel type G iht. DS/EN 998-2
Blandingsforhold:
1 del NHL3,5 til 2 dele sand tilsat bentonit og kasein (mindre end 10/000)
Vandtilførsel:
38,5 %, svarende til omkring 7,8 liter pr. 20 kg tørmørtel
Forbrug:
Afhængig af murens beskaffenhed og hulrummenes størrelse
Holdbarhed:
24 måneder i lukket og tæt pose
Kornstørrelse:
0-4 mm
Kalkstyrke:
NHL3,5 – læs mere om kalkstyrke