Vandskuring er efterhånden blevet en samlet betegnelse for alle tyndpudsningsteknikker. Det er dog ikke korrekt, da vandskuring i virkeligheden er én ud af mange teknikker, der tilhører kategorien tyndpudsning. Under tyndpudsning arbejder man udover vandskuring også med sækkeskuring, filtsning, svumning og berapning, som alle er teknikker, hvor murværket påføres et tyndt lag puds, der lader konturerne fra stenene træde frem. Både til vandskuring og filtsning har Nordisk NHLs naturlige kalkmørtler nogle fordelagtige egenskaber.
Det danske, omskiftelige vejr er en stor belastning for bygningers facader, og vejrforholdene kan både være skyld i, at en facade udsættes for frostsprængninger og varme/kuldepåvirkninger. Derfor vil der løbende være behov for at vedligeholde en facade – nogle gange i mindre format, mens der i andre og mere grelle tilfælde kan være behov for en gennemgribende renovering. Vandskuring af en bygning eller vandskuring af en væg er i den forbindelse ofte et oplagt valg, da det er en metode, hvorved man relativt nemt kan opnå et flot og ensartet udseende på facaden. Vandskuring kan også anvendes som den afsluttende finish i en større renovering.
Vandskuring – og tyndpudsning generelt – er blevet en populær facadebehandling til ældre huse, fordi den lader konturerne fra murværket træde frem og giver et flot spil i facaden. Denne behandling kan være en god løsning, hvis man gerne vil gemme grimt eller uensartet murværk væk, men ikke ønsker en helt glatpudset facade. Vandskuring kan således betegnes som en hybrid mellem det blanke murværk og en fuldt pudset facade.
En anden grund til, at mange vælger vandskuring som overfladebehandling er, at det er et nemt og hurtigt alternativ til at fuge facaden om, hvilket kan være et mere omstændigt arbejde. Ved omfugning af facaden skal de gamle fuger fræses eller kradses ud, og fugearbejdet skal foregå med stor akkuratesse, så der ikke efterlades stænk af mørtel på stenene.
Selvom vandskuring kan give nyt liv til facaden, skal man være opmærksom på, at der ikke er nogen fortrydelsesret. Mange fine murdetaljer kan nemlig gå tabt ved en vandskuring, som vil være svære at få frem igen. Inden behandlingen går i gang, skal man derfor være helt sikker på, at man ønsker sig et vandskuret hus. Der findes flere former for facaderenoveringer, som man kan vælge imellem.
En vandskuring bør kombineres med en facaderenovering for at få det bedste og mest holdbare resultat. Inden behandlingen skal facaden således efterses for løse fuger, som kradses ud og omfuges, dårlige sten skal skiftes ud, eventuelle reparationer med cement hugges væk m.m. Det anbefales at bruge en mørtel med tilpas styrke, grovhed og elasticitet for at undgå, at mørtlen bliver for hård og risikerer at sprænge stenene. Derudover skal mørtlen være diffusionsåben, for at murværket kan ånde. Disse egenskaber lever de naturligt hydrauliske kalkmørtler fra Nordisk NHL op til – eksempelvis NHL3,5 mørtel 0-4mm 1:2. Vær opmærksom på, at mørtlen skal have lov at hærde 2-3 dage før behandlingen.
Nu er facaden klar til at blive vandskuret. Først skal murværket forvandes, som kan være en god ide at gøre dagen i forvejen og lige op til pudsningen, hvis stenene er stærkt sugende. Herefter trækkes mørtlen på i et ensartet, relativt tyndt lag, der dækker stenene godt. Selve vandskuringen foretages ved hjælp af en fugtig mursten, som bevæges rundt i cirkelbevægelser. Murstenen holdes fugtig i takt med, at mørtlen pudses/skures sammen til den ønskede finish. Man kan også bruge et filtsebræt, men så er der tale om filtsning. Når mørtlen er tørret op, vil man kunne se stenenes konturer træde frem.
Nordisk NHLs mørtler til vandskuring er naturligt lyse, men de kan indfarves efter ønske efter dette farvekort. Se vores galleri for at finde inspiration.