Skriv til os

Ring til os

Kalkvand: Genoprettende og beskyttende

Kalkvand har en lang række egenskaber til restaurering og behandling af facader

Nordisk NHL’s kalkvand er et alsidigt materiale, der fremstilles udelukkende af to ingredienser – kalk og vand. Når man blander kulekalk med vand og lader blandingen stå i et døgn, synker den hvide kalk til bunds og efterlader en klar væske på toppen. Denne væske er kalkvand, som kan bruges til at stabilisere overfladen før kalkning eller til at beskytte facaden, så holdbarheden forlænges. Fx kan gammel puds forstærkes ved at blive behandlet med kalkvand, ligesom kalkvandet kan fungere som overfladebeskyttelse af en nykalket facade.

Læs mere om renovering af facade og murværk

Kalkvands egenskaber

  • Forlængelse af holdbarheden på en kalket facade
  • Forbedring af underlagets bindingsevne inden kalkning
  • Forbedring af pudsens egenskaber
  • Beskyttelse mod det direkte vejrlig
  • Forstærkning af porøs puds

Sådan fremstilles kalvvand

Fremstillingen og brugen af kalkvand trækker tråde flere hundrede år tilbage. Kalk har altid været et forholdsvist lettilgængeligt materiale, som har vist sig at være et godt og holdbart byggemateriale.

 

Det kræver kun nogle få, enkle trin at producere kalkvand, og det er derfor en meget simpel proces. Den ene hovedingrediens i kalkvand – kulekalk – købes typisk i 25kg spande, som er klar til brug. Kulekalk er stærkt basisk og dermed ætsende, hvilket er grunden til, at man skal bære handsker og beskyttelsesbriller, når man fremstiller kalkvand. Kalkdejen – eller kulekalken – blandes med rent drikkevand i forholdet 1:10, hvilket vil sige 1 liter kalkdej til 10 liter vand. Blandingen piskes godt igennem og skal derefter stå i minimum et døgn. I løbet af dette døgn skiller væsken sig fra de tunge partikler, så den klare, kalkmættede væske til sidst kan tappes fra toppen og bruges til det ønskede projekt.

 

Du kan købe færdiglavet kalkvand fra Nordisk NHL, hvis du vil slippe for processen med at fremstille det selv. Ønsker du derimod at fremstille kalkvand på egen hånd, kan du finde brugbar vejledning i PDF’en nederst på siden.

Kalkvands mange anvendelsesmuligheder

Kalkvand har en lang række anvendelsesmuligheder, og det kan enten fungere som en genoprettende, beskyttende eller forstærkende behandling, alt efter hvor i processen det tages i brug. Kalkvand kan bruges på alle facader, der er behandlet med kalkmaterialer – det vil sige kalkmørtel, kalkpuds, kalkmaling eller kalkmælk.

 

Kalkvand kan bruges til:

  • Efterbehandling af nykalket og nypudset murværk samt blankt murværk med nye fuger
  • Forvanding for at skabe en bindingsstærk overflade til den efterfølgende pudsning
  • For- og eftervanding i forbindelse med kalkning
  • Regenerering og forstærkning af ældre kalkede eller pudsede facader
  • Vedligeholdelse af blankt murværk
  • Kalklasering, hvor farvepigmenter blandes med kalkvandet

 

Kalkvand sikrer, at nypudsede eller nykalkede facader forstærkes, så de er bedre beskyttet mod vind og vejr, mens gamle facader kan blive behandlet, så de kan holde flere år endnu. Kalkvandet er et rent, mineralsk naturprodukt uden tilsætningsstoffer, som giver bygningen en sund og holdbar behandling. Når kalkvandet er påført, hærder det op ved at optage CO2 fra luften, hvilket gør det til et miljøvenligt produkt. Kalkvand er meget diffusionsåbent og vil altid tillade, at fugt kan trænge inde fra huset og ud gennem murværket.

Forskellen på kalkvand og kalkmælk

Under fremstillingen af kalkvand synker den hvide kalkpasta til bunds. Denne pasta går dog ikke til spilde, da den kan bruges til at lave en ny portion kalkvand ved igen at blande kalk og vand i forholdet 1:10. Denne proces kan udføres fem gange, hvorefter kalkdejen er afkalket og skal erstattes. Kalkmælk består af kalkpasta, som blandes med rent vand i forholdet 1:5. Det danner en hvid, mælkelignende væske, som bruges til kalkning af traditionelt kalkede overflader eller ubehandlet kalkpuds. Nordisk NHL’s kalkmælk består af vådlæsket, lagtidslagret kulekalk, der har været lagret i kuler i op til 12 år hos den Skånske producent Målarkalk.

Share by: