Skriv til os

Ring til os

Kalkning: Vælg kalkprodukter fra Nordisk NHL

Kalkning af hus eller væg er en traditionel behandling, som Nordisk NHL har produkterne til at udføre

Kalkning er en behandling, som har været anvendt i årtusinder. Eksempelvis står mange kirker, møller, bindingsværkshuse, bondegårde og herregårde som kalkede bygninger grundet kalkens gode egenskaber i forhold til fugt. Med tiden er kalkning som facadebehandling desværre blevet fravalgt, da det er blevet opfattet som et besværligt materiale med en begrænset eller dårlig holdbarhed. I virkeligheden kan man opnå et flot og særdeles holdbart resultat ved at bruge kalk som overfladebehandling, og det er nemt at påføre med den rette vejledning.


Læs om Målarkalk kulekalk Læs om kalkmaling

Egenskaberne ved kalkning: En sund, holdbar og diffusionsåben overfladebehandling

Byggeindustrien har ændret sig markant det seneste århundrede, hvor nye byggematerialer og -metoder er blevet introduceret og andre udfaset. Det er dog ikke alle materialer, der egner sig lige godt til eksempelvis restaurering af et gammelt hus. Cement bruges til mangt og meget, men det kan volde problemer, når det bruges på steder, hvor der er brug for diffusionsåbenhed og elasticitet som ved renovering af facader.

 

Derimod er kalk nærmest skræddersyet til at blive anvendt på facader – på ældre såvel som nye byggerier. Det skyldes, at kalk – både som binder i mørtel og til kalkning af facader – er diffusionsåben, smidig og sund for bygningen. Samlet set giver det en perfekt overfladebehandling. Den er tilmed holdbar, da kalk ikke danner spændinger, hvilket betyder, at den ikke river sig løs af overfladen, som ofte er tilfældet ved hårde, tætte (typisk cementbaserede) produkter. Fordelen ved at vælge Nordisk NHLs kalkprodukter til opgaven er, at der altid findes den rigtige type kalk til projektet.



Vælg enten Målarkalk kulekalk eller kalkmaling til kalkning af hus eller kalkning af væg

Til kalkning af et hus eller kalkning af en væg har Nordisk NHL to egnede produkter; Målarkalk kulekalk og kalkmaling.

 

Målarkalk er vores svenske samarbejdspartner, som producerer kulekalk – en kalktype, der efter brænding og læskning af kalkstenen, lagres i jordgrave kaldet for kuler. Denne type kalk egner sig godt til traditionel kalkning, hvor kulekalken blandes med vand og påføres med en kalkkost på puds af ren kalkmørtel eller på overflader, som tidligere er kalket med kulekalk. Ved at overstryge et par gange med kalkvand efter kalkningen opnås et meget holdbart resultat. Samtidig giver det et smukt murværk, som samarbejder med den fugt, der er i murværket og i luften.

 

Brugen af kalkmaling til kalkning adskiller sig fra kulekalk ved, at det ikke er nødvendigt med et underlag af kalkpuds for at påføre materialet. Saint Astier kalkmaling dækker både på spartlede overflader, gips, mursten, beton og meget mere (se den vedhæftede vejledning for komplet liste). Produktet lægger sig – ligesom kalkmælk – ikke som et separat lag, men bliver typisk suget ind i overfladen og skaber en homogen og diffusionsåben konstruktion. Derudover fås kalkmalingen i mange forskellige farver.

 

Valget af enten Målarkalk kulekalk eller Saint Astier kalkmaling afhænger således af overfladen, hvorpå kalken skal bruges.


Fremgangsmåden ved kalkning

Det er en myte, at kalkning er besværligt. Med den rette viden, metoder og materialer kan et fejlfrit resultat let opnås.


Kalkning med Målarkalk kulekalk

Ved traditionel kalkning med Målarkalk kulekalk består det første trin af at skrabe løst kalk og snavs af med en stiv børste. Hvis der er angreb af alger eller andre skader på facaden, skal de udbedres. Facaden skal derefter forvandes, for at kalken har mulighed for at trænge ind i underlaget.

 

Selve kalkningen foretages vådt i vådt, og efter kalken er blevet blandet med vand, påføres den i et tyndt lag med en kalkkost eller facadepensel på kryds og tværs, så materialet masseres godt ind i overfladen. Kalkningen afsluttes ved at sørge for, at det sidste strøg vender i samme retning som resten af facaden for at skabe ensartethed. Som alternativ kan man vælge at vildstryge, der giver mere liv i overfladen.

 

De bedste betingelser for arbejdet er i overskyet vejr mellem 8 og 25 grader.


Kalkning med kalkmaling

Ved kalkning med kalkmaling klargøres overfladen ved at fjerne løst puds og snavs med en stiv børste, og hvis der er angreb af alger eller skader, udbedres dette. Det næste trin er at forvande facaden og blande kalkmalingen med den anbefalede mængde vand. Kalkmalingen skal være rørt grundigt rundt, før den påføres i et tyndt lag på facaden. Dette gøres ved at krydse penslen på overfladen og derved trække kalken maksimalt ud og få det masseret ind i overfladen.

 

Kalkmalingen skal have lov at hærde i 12 timer mellem hvert lag, og arbejdet foretages bedst i overskyet vejr mellem 8 og 25 grader.


Kalkning med Nordisk NHLs kalkprodukter

En bygning med en kalket facade bliver aldrig træt og kedelig at se på, da facaden løbende fornyes. Det skyldes, at der hvert år forsvinder en lille del af kalkningen. Selv når kalken er slidt ind til pudsen efter typisk 10 til 15 år, ser bygningen ikke slidt ud, da overfladen patinerer og ofte bliver smukkere med tiden.

 

Læs mere om kalken, som bruges til Nordisk NHLs produkter.


Hvad er dit næste projekt?

Før et byggeprojekt påbegyndes, bør man nøje overveje, hvilken type kalk eller mørtel der vil være bedst egnet til formålet.
Læs mere her
Share by: