Skriv til os

Ring til os

NHL kalkmørtel som opmuringsmørtel

Den rette opmuringsmørtel har stor betydning både visuelt og byggeteknisk

Opmuring af en væg, skorstenspibe, havemur eller lignende murværk stiller krav om præcist arbejde og en høj detaljegrad. Den rette mørtel, lægningen af murstenene og erfaring med murerværktøjet skal gå op i en højere enhed for at opnå et godt resultat. Kvaliteten af den mørtel, som stenene lægges i, har ligeledes stor indflydelse på det visuelle og byggetekniske resultat. Nordisk NHLs naturligt hydrauliske kalkmørtel er meget velegnet som opmuringsmørtel, og den leveres i forskellige typer – både styrkemæssigt og kornstørrelsemæssigt. På den måde passer mørtlen altid til det pågældende stykke arbejde.


Læs mere om de færdigblandede NHL kalkmørtler

Derfor fungerer kalkmørtel godt som opmuringsmørtel

Om der skal mures nye stik i forbindelse med nye vinduer og døre eller opmures en skorstenspibe eller et helt hus, er det vigtigt at vælge den rette mørtel til opgaven, da valget påvirker det givne murværks evne til at samarbejde med omgivelserne. Cementmørtel har i årtier været den mest dominerende opmuringsmørtel, da det er den generelle opfattelse, at det er positivt, at mørtlen hærder hurtigt og hårdt. Et hus vil dog altid bevæge sig som følge af sætninger, varme og kulde, rystelser fra trafik m.m., og disse bevægelser skal mørtlen være i stand til at optage for at undgå, at murværket revner. Dette er kalkmørtel modsat cementmørtel i stand til.

 

Opmuringsmørtel med kalk: Det byggetekniske

Kalkmørtlen fra Nordisk NHL består af naturligt hydraulisk kalk fra Saint Astier og dansk kvartssand, og skal kun tilsættes vand inden brug. Som opmuringsmørtel har kalkmørtlen en god smidighed og bearbejdelighed, der gør arbejdet med at opmure let og gnidningsfrit. Kalkmørtel har en længere hærdningstid end cementmørtel, hvilket tillader murværket at sætte sig uden at revne. Når mørtlen er færdighærdet opnås et resultat, som både har en god vedhæftning til murstenen samt en god elasticitet, diffusionsåbenhed og porøsitet. Disse egenskaber giver de optimale betingelser for, at murværket kan bevæge sig, uden at murstenene sprækker eller knækker ved mindre sætninger eller bevægelser.

 

Se Nordisk NHLs forskelligartede udvalg af færdigblandede kalkmørtler.

 

Opmuringsmørtel med kalk: Det visuelle

Kalkmørtel har en naturlig lys farve, som bidrager med et flot udtryk på murværket, hvad enten det bruges til opmuring, reparation eller fugning. Mørtlen fremhæver ligeledes murstenene og det mønster, de er lagt i. Ønskes en farve på opmuringsmørtlen, som komplimenterer murstenene, er der mulighed for at vælge en farve fra farvekortet. Om det er opmuring af en gavl eller pudsning af facaden, vil en af de naturlige farver være en smuk og naturlig løsning.


Anvendelsesmuligheder for kalkmørtel som opmuringsmørtel

Nordisk NHLs kalkmørtel har en lang række anvendelsesmuligheder som opmuringsmørtel. Den givne byggeopgave afgør, om der er brug for en svag, moderat eller stærk kalkmørtel.

 

Opmuring af vægge og andet murværk

NHL5 mørtel 0,2 mm 1:2 er velegnet til det meste opmuringsarbejde med sunde og stærke mursten, det være sig opmuring af en væg såvel som et helt hus fra bunden. Trods mørtlens styrke er den fed og smidig at arbejde med. Er murstenene ældre eller let porøse, såsom genbrugssten, skal der bruges en tilsvarende mindre hydraulisk mørtel som NHL3,5 mørtel eller NHL2 mørtel.

 

Opmuring af skorsten

Skorstenen er husets krone, men samtidig er der intet sted, der er så udsat som en skorsten. Derfor er der brug for en stærk kalkmørtel som NHL5 mørtel 0-4mm 1:2, som er den mest hydrauliske i sortimentet. Den er i stand til at modstå vejrpåvirkninger og er elastisk nok til at optage de spændinger, der opstår i vind og vejr. Læs mere om opmuring af skorsten.

 

Opmuring af gavl eller facade

Kalkmørtel egner sig særdeles godt til opmuring af en gavl eller facader generelt. Vælg den rette mørtel med de rette egenskaber til at blive anvendt på området, og der kommer et meget smukt og holdbart murværk ud af det. Læs mere om facaderenovering.


Gode råd om opmuringsmørtel: Murstens varierende sugeevne

Mursten har en varierende sugeevne alt efter, hvilken murstenstype der er tale om, og selv inden for den samme stentype kan sugeevnen variere meget. Generelt skelner man mellem svagt og stærkt sugende mursten, som er vigtigt at tage højde for, fordi det har stor betydning under selve opmuringen og i samspillet med mørtlen.

 

Svagt sugende mursten

En svagt sugende sten karakteriseres ved, at den relativt langsomt suger mørtlen død, hvilket er grunden til, at stenene kan have en tendens til at "sejle". Antallet af skifter, der kan opmures, uden at mørtlen presses ud af fugerne i de underliggende skifter, kan derfor være begrænsede i koldt vejr.

 

Ved opmuring med svagt sugende sten og måske ovenikøbet ved lave temperaturer er det vigtigt, at vandindholdet i murværket – især i fugerne – bliver mindsket så hurtigt som muligt. Her mures typisk med NHL5 mørtel 0-4mm 1:2. Derudover anbefales det, at svagt sugende sten er helt tørre ved indmuringen, og at man, når man bruger hydrauliske kalkmørtler som opmuringsmørtel, kun murer ved temperaturer over 5°C.

 

Stærkt sugende mursten

En stærkt sugende sten kan derimod suge mørtlen død så hurtigt, at der ikke er nok tid til at lægge stenen rigtigt eller trykke fugen på plads. Vandindholdet i opmuringsmørtlen mellem stærkt sugende sten kan ved opmuring i varmt vejr reduceres så meget, at det går ud over styrkeudviklingen og vedhæftningen i mørtlen. Stenenes sugeevne har også betydning for vedhæftningen mellem mørtel og sten.

 

For at afprøve samspillet mellem mørtlen og murstenen kan man forsøge sig med at opmure en prøvemur eller et prøvefelt. Inden arbejdet påbegyndes, anbefales det at gennemgå udfaldskravet omhyggeligt og præcist. Når mål og tolerancer derefter er kontrollerede og korrekte, anbefales det i øvrigt at bedømme det færdige murværk i en afstand på 2-3 meter. Det giver de bedste betingelser for at få et indtryk af det færdige murværk i sin helhed samt afstemme forventningen til resultatet. Ved opmuring med stærkt sugende sten anbefales at bruge en svagere hydraulisk mørtel, såsom NHL3,5 mørtel 0-4 mm 1:2 eller NHL2 mørtel 0-4 mm 1:2.

 

Eksponeringsklasser og valg af mørtel

Der er ikke direkte sammenfald mellem dagens eksponeringsklasser og tidligere tiders miljøklasser, men den følgende sammenligning mellem tidligere og nugældende klasser kan bruges som udgangspunkt:


  • Passivt miljø: Klasserne MX1 til MX2.1
  • Moderat miljø: Klasserne MX2.2 til MX3.1
  • Aggressivt miljø: Klasserne MX3.2 til MX5

 

Overordnet set skelnes der nu mellem en række eksponeringsklasser for miljømæssig påvirkning, nemlig klasserne MX1 - MX5 for murværk. Se tabel 3 for udspecificering af MX-klasserne. Valget af mørtel skal – ligesom i valget af murstenenes sugeevne – foretages med udgangspunkt i de miljøpåvirkninger, som mørtlen udsættes for, når den indgår i murværket.


Hvad er dit næste projekt?

Før et byggeprojekt påbegyndes, bør man nøje overveje, hvilken type kalk eller mørtel der vil være bedst egnet til formålet.
Læs mere her
Share by: