Mindre CO2-aftryk og mere holdbare bygninger
Cement skal brændes ved meget høj temperatur, cirka 1.400-1.500 °C, hvilket kræver meget energi. Samtidig hærder det udelukkende med vand, der bliver omdannet til krystaller, som gør cementen stenhård. Når kalkmørtel brændes, foregår det ved en væsentlig lavere temperatur, nemlig 900-1.000 °C, hvilket i sig selv udleder mindre CO2. Samtidigt hærder NHL ikke kun med vand, men også med CO2 fra luften. Det vil sige, at når NHL-mørtel hærder, så optager det cirka 75 % af den CO2, som blev afgivet under brændingen. Det betyder altså, at produktionen af kalkmørtel generelt efterlader et væsentligt mindre CO 2 -aftryk end produktionen af cement.
Læs mere om de tre forskellige styrker af naturligt hydraulisk kalk.
Når en facade skal pudses, står valget ofte mellem cement- eller kalkmørtel. Cementmørtel bliver ekstremt hårdt, når det hærder, og derfor tænker mange, at det gør bygningen stærkere. Men det er faktisk ikke tilfældet. Naturen er nemlig indrettet således, at den med tiden nedbryder det svageste led først.
I en bygning beklædt med cementmørtel, er det svageste led stenene bagved pudsen – altså vil bygningen langsomt nedbrydes indefra. Det er stik imod hele pointen med at pudse, eftersom pudsen er til for at beskytte murstenene. Kalkmørtel er modsat cementmørtel svagere end mursten. Det betyder, at naturen vil nedbryde pudsen først – og det er væsentligt nemmere på sigt at erstatte revnet puds end smuldrende mursten.
Kalkmørtel har også den enorme fordel, at det tillader bevægelse i bygningen, uden at den revner eller krakelerer. Det er også en af årsagerne til, at bygninger lavet med kalkmørtel holder længere end bygninger bestående af cementmørtel.
Naturligt hydraulisk kalk blandet med kvartsand i verdensklasse
Der er ingen tvivl om, at vores produkter er i topkvalitet. Vi gør brug af NHL – også kaldet naturligt hydraulisk kalk (natural hydraulic lime) – fra en af verdens ældste kalkproducenter, nemlig Saint Astier i det sydlige Frankrig. De har været førende på markedet for NHL i mere end 150 år på grund af en sjælden renhed i råmaterialerne og en traditionel produktionsmetode, der går helt tilbage til romertiden.
Vi fører alle kalkprodukterne fra Saint Astier, og vores kerneprodukt er den færdigblandede kalkmørtel. Den findes i mange varianter, men fælles er, at den består af den rene NHL fra Saint Astier blandet med dansk kvartsand i verdensklasse.
Mørtlerne er blandet med en perfekt kornkurve, og de indeholder ingen tilsætningsstoffer eller kunstige kemikalier. De består helt og holdent af naturens egne materialer. Hvis du har kalkmørtel til overs efter dit byggeprojekt, kan du faktisk sprede det over din græsplæne. Jorden har godt af kalken, og du giver bare noget helt naturligt tilbage til naturen.
Vores forfædres foretrukne byggemateriale.
Hos Nordisk NHL bygger vores kalkprodukter på en lang tradition – en tradition, der strækker sig over århundreder. Kalk – og kalkmørtel – er nemlig et af de ældste kendte materialer til byggeri, og man har brugt det siden oldtiden. Det er derfor ingen nyhed, at kalkprodukter både er holdbare og naturlige – vores forfædre har brugt det til nogle af verdens ældste og mest kendte bygningsværker, som vi stadig har glæde af i dag.
Herhjemme har vi fx Aarhus Domkirke, der stolt og majestætisk har kastet sin skygge over Store Torv i over 700 år. I udlandet kan vi nævne amfiteatret Colosseum i Rom, der gennem historien har oplevet gladiatorkampe, jordskælv og et utal af turistbesøg i over 1.950 år. Begge bygninger er lavet med kalk og ikke cement – var de bygget med cementmørtel, ville de ikke eksistere i dag.
Se vores galleri af bygninger istandsat med vores kalkprodukter.
Vi har en lang række samarbejdspartnere, der naturligvis også kan hjælpe dig med at finde det rette produkt til lige netop dit murværk. I Danmark har vi en forhandlerliste, der blandt andre tæller Stark-kæden. Vi har ligeledes dygtige samarbejdspartnere i Norge, Sverige og Finland, der forhandler vores produkter.