Ved vandskuring er det vigtigt at benytte en mørtel med en god vedhæftning, uden at den bliver hård og ”sprænger” overfladen, som det desværre ofte ses med cementholdige mørtler. Samtidig skal mørtlen være diffusionsåben, så murværket kan ånde. Derved er kalkmørtel helt oplagt til formålet.
Det er vigtigt, at murværket er godt forberedt:
Hvis murværket tidligere har været repareret med cementmørtel, bør dette hugges væk, da det ellers kan fremstå som mørke pletter i pudsen pga. ophobning af fugt.
Brug en mørtel med en passende kornstørrelse til reparationerne. Som tommelfingerregel bruges en mørtel, hvor de største sandkorn svarer til 1/3 af revnens bredde eller lagets tykkelse. Reparationerne bør hærde i 2-3 dage før der vandskures.
Murens beskaffenhed og den ønskede finish er også afgørende for den type mørtel, der vælges. Almindeligvis bruges en NHL3.5 mørtel 0-1mm 1:2,5 direkte på murværket. Men hvis murværket er mere medtaget og groft i overfladen, kan der anvendes en NHL3.5 mørtel 0-2mm 1:2 som grunding. Dette vil udligne ujævnheder og sugningen i murværket, hvilket vil give en mere ensartet bund for vandskuringen.
Samtlige vandskuringsmørtler kan indfarves eller efterbehandles med Saint Astier kalkmaling. Ved at kalkmale opnås normalt et mere ensartet resultat. Farverne leveres som tonemix i små poser, hvor mængden af farvestof er tilpasset 25 kg svarende til en pose NHL-mørtel. Tonemixen består af kalk- og lysægte farvepigmenter.
Posen med 25 kg NHL-mørtel tømmes i en trommel- eller tvangsblander. Indholdet af posen med tonemix fordeles jævnt i den tørre mørtel. Sørg for, at hele posens indhold kommer ud − evt. ved at vende vrangen ud på posen eller ved at skylle posen med vand. Lad blanderen køre lidt med den tørre blanding, så farven bliver godt fordelt. Tilsæt den anbefalede mængde vand til mørtlen – den anbefalede mængde kan du finde på mørtelposens forside). Bland mørtel og vand i henhold til vejledningen bag på mørtelposen, dvs. minimum 15 minutter.
Den valgte mørtel trækkes på det præparerede og grundigt forvandede murværk. I tilfælde af meget sugende sten kan det være en god idé at forvande dagen før - og lige op til pudsearbejdet. Murværkets sugning kan reguleres med kalkvand inden vandskuringen for at opnå et mere ensartet resultat. Lad mørtlen sidde, til den er klar til at blive bearbejdet.
Brug et fugtigt filtsebræt, og før den rundt i cirkelbevægelser på murværket. Sørg for, at pudsen påføres i en ensartet lagtykkelse − dette er især vigtigt ved indfarvet mørtel for at opnå et ensartet resultat.
Overfladen må ikke overarbejdes, flyt kun mørtlen med let hånd, indtil den ønskede finish er opnået. Eftervand om nødvendigt, for at undgå for hurtig tørring.