Pudslaget på en facade kaldes også for murens overtøj, da det skal beskytte bygningen mod det direkte vejrlig, samtidig med at huset præsenteres flot med en smuk, levende facade. Den pudsede overflade og det levende udtryk er også grunden til, at pudsede vægge længe har været en attraktiv behandlingsmetode til renovering af facader. Brugen af kalk som pudsemateriale kan dateres flere hundrede år tilbage, men har de seneste årtier vundet indpas som behandlingsmetode igen. Der kan opnås et smukt og sundt resultat med Nordisk NHLs naturligt hydrauliske mørtler til pudsning af facade.
Pudsning er én blandt flere forskellige teknikker til renovering af facade. Det foregår ved, at der lægges et tykt lag mørtel på – typisk ad tre omgange – bestående af udkast, grovpuds og slutpuds. Dermed kan skævheder i murværket, uens mursten eller gamle reparationer skjules helt og give en ensartet og smukt udtryk.
Ved at pudse facaden fjerner man konturerne af murstenene. Hvis der ønskes et udtryk, hvor man kan ane murstenene gennem pudset, egner vandskuring eller filtsning sig bedre til opgaven. I de fleste tilfælde pudses bygningen dog fordi den oprindelig har været pudset og facaden trænger til ny puds. Det er vigtigt at pointere, at pudsen helt naturligt skal skiftes omtrent hvert 100. år, da den efter 100 års brug typisk er nedbrudt af vind og vejr.
Det er ligeledes vigtigt at vælge mørtler, som er svagere end det murværk, det påføres. Pudslaget er et offerlag, som kan skiftes, når det nedbrydes. Dermed beskytter pudslaget det underliggende murværk, som har en holdbarhed på flere hundrede år. Bruges der derimod en puds, som er stærkere end underlaget – fx mursten – er det dem, der forgår, da naturen altid vil nedbryde det svageste materiale først. Det kan dermed blive rigtig dyrt og besværligt at renovere facaden, da der skal udskiftes store dele af murværket, før facaden kan pudses op på ny.
En pudset facade er meget klassisk i sit udtryk, og pudsning er ligeledes en klassisk byggeskik. Oprindeligt blev pudslaget som beskrevet ovenfor betragtet som et offerlag for at beskytte bygningen mod det direkte vejrlig. Senere blev de pudsede facader en populær måde at vise sin velstand, da man kan lave ornamenter og trækninger på f.eks. gesimser og omkring døre og vinduer. Jo flere detaljer, der facaden blev påført, jo mere velstående blev man anset som. I dag er det sådanne detaljer, som bør beskyttes og bevares for fremtiden med de rette materialer.
Ønsker man at værne om den klassiske bygningskultur under renoveringen, er brugen af kalkmørtel til pudsning af facaden en traditionel teknik. Den er både smuk og har mange byggetekniske fordele. Med nutidens nye byggematerialer og -teknikker er mange klassiske byggeskikke desværre gået tabt, men Nordisk NHLs produkter værner om de traditionelle skikke og tilbyder gedigne materialer, der komplementerer bygningen flot.
Cement fik for alvor gennembrud i byggebranchen for omtrent 50 år siden, da produktionen er billig og effektiv. Dette gennembrud har medført, at brugen af kalk som byggemateriale blev udfaset. Cement som bindemiddel har dog vist sig at være problematisk. Cementpudsen bliver for hård og ufleksibel, og det bevirker, at den river sig løs i store flager. Derudover ophober cement fugt, da materialet er for tæt. Det medfører frostsprængninger og fugtskader.
I dag søger man tilbage til de oprindelige materialer og metoder – såsom kalkmørtel til pudsning – i erkendelsen af, at de er de bedste og mest holdbare. Naturlig hydraulisk kalkmørtel er beviseligt et af de bedste produkter til restaurering og konservering, fordi den er porøs og dermed diffusionsåben, samtidig med at den er elastisk og følger husets sætninger og bevægelser. Modsat cement hærder kalkmørtel aldrig så tæt eller stærkt, at den river sig løs eller skader bygningen.
For at opnå den bedste beskyttelse og mest modstandsdygtige facade opbygges en pudset facade typisk i to eller tre lag – grundingsmørtel, grovpuds og slutpuds, sidstnævnte eventuelt i form af indfarvet mørtel. En farvet facade kan være rigtig flot og er meget traditionel, så længe man følger de egnsbestemte traditioner for farvesætning.
Man begynder altid med den fedeste og groveste mørtel inderst og arbejder sig derefter udad med gradvist finere og svagere mørtler. Det inderste lag skal sikre en god vedhæftning mellem underlaget og grovpudsen. Det er vigtigt at gøre et ordentligt forarbejde, inden arbejdet påbegyndes for at sikre, at resultatet bliver så tilfredsstillende som muligt. Det vil sige, at facaden skal repareres for huller eller skader, og alt løst materialet skal fjernes. Derudover skal murværket altid forvandes. Til selve pudsearbejdet kan der eksempelvis bruges Sablon sprøjtepudser.
Læs den udførlige vejledning for at påføre mørtel til pudsning af facade i PDF-dokumentet herunder.