Hvis facaden på en bygning trænger til at blive renoveret, er filtsning en af flere metoder, der kan bruges til renoveringen. Filtsning hører under kategorien tyndpudsning sammen med
vandskuring, sækkeskuring, svumning og berapning. Teknikkerne minder om hinanden, men de har hver især individuelle forskelle. Fordelen ved at anvende Nordisk NHLs naturligt hydrauliske kalkmørtler til filtsning – uanset om det er til filtsning af væg, filtsning af murværk, filtsning af facade eller filtsning af sokkel – er, at de både har en god vedhæftning, en tilpas elasticitet og er i stand til at transportere fugt væk fra murværket.
Filtsning og vandskuring deler nogle af de samme træk, selvom det er to forskellige teknikker. Grundlæggende bruges begge teknikker til at påføre et tyndt lag puds på en facade, som lader murstenenes konturer komme til sin ret. Den afgørende forskel mellem de to teknikker er det redskab, der bruges til at bearbejde pudslaget.
Ved vandskuring bruger man en fugtig mursten til at pudse eller skure mørtlen sammen på facaden, hvor man ved filtsning bruger et fugtigt filtse- eller skumbræt. Det efterlader facaden med to forskellige resultater; vandskuringen giver generelt en grovere overfladestruktur, hvor filtsning giver en finere overfladestruktur.
Om man vælger vandskuring, filtsning eller en af de andre tyndpudsningsteknikker afhænger af, hvilket slutresultat man ønsker − læs mere om det på siden om facaderenovering.
Uanset om man skal foretage en filtsning af en væg, filtsning af murværk, filtsning af facade eller filtsning af sokkel, er fremgangsmåden den samme. Det er vigtigt kun at påføre et meget tyndt lag mørtel. Og det skal bearbejdes med filtsebrættet eller skumbrættet på det rette tidspunkt. Mørtlen skal have lov til at sætte sig, før den bearbejdes, men den må ikke nå at tørre op. Mørtlen skal være så tilpas fugtig, at der ikke skal påføres yderligere vand, men kun bearbejdes med et fugtigt filtsebræt.
Ligesom ved vandskuring er det afgørende for det endelige resultat, at muren er renset ned for løstsiddende mørtel og støv, og at eventuelle skader er udbedret. Det vil sige, at sætningsrevner skal udfyldes, løse fuger skal omfuges, og dårlige mursten skal skiftes ud. Dette gøres eksempelvis med NHL3,5 mørtel 0-4mm 1:2. Hvis ikke skaderne udbedres inden filtsningen, kan det på sigt betyde, at tyndpudsen slipper underlaget og falder af. Reparationerne skal have lov at hærde 2-3 dage, før behandlingen sættes i gang.
Inden filtsningen skal murværket forvandes, hvilket med fordel kan gøres ad flere omgange, hvis murstenene er stærkt sugende. Derefter trækkes den valgte mørtel på facaden – dette gøres med et stålbræt i lange, eventuelt krydsende bevægelser, så mørtlen fordeles i et tyndt lag. Det er vigtigt at sørge for at pudse hele flader på bygningen på samme dag for at få et ensartet udtryk og undgå overgange i facaden. Når mørtlen er påført det ønskede areal, tages det fugtige filtsebræt i brug. Der må kun bruges et fugtigt filtsebræt – ikke våde brædder. Mørtlen må ikke tilføres yderligere vand end forstøvning. Hvis mørtlen tørrer for hurtigt, er det nødvendigt at eftervande, også kun som forstøvning. Dette er især vigtigt det første døgn efter filtsningen. Arbejdet bør ikke foretages i frostvejr, slagregn, direkte sol eller tørrende vind.
Filtsning kan stå som ubehandlet i sin naturlige farve, men kan også leveres som indfarvet mørtel i en ønsket farve, eller efterfølgende kalkes med kalkmaling. Ved indfarvet mørtel kan man enten vælge at påføre et tyndt lag efter metoden som beskrevet ovenfor, hvor stenene stadig kan anes, eller som slutpuds på en traditionel pudsning, hvor alle ujævnheder fjernes. Det giver to forskellige udtryk på huset.
Ønskes der at male med kalkmaling, kan tyndpudsen enten indfarves i samme farve som kalkmalingen eller bruges i sin naturlige farve. Under alle omstændigheder opnås en smuk, naturlig og diffusionsåben overflade, som aldrig kommer til at se gammel eller slidt ud. I stedet patinerer den og bliver smukkere med tiden.
Find inspiration til, hvilket finish der ønskes i
galleriet.