En tredjedel af overfladen på en blank mur udgøres af fugen, og det har derfor stor betydning for husets holdbarhed og bestandighed, om der er benyttet en diffusionsåben og elastisk kalkfuge eller en hård og ufleksibel cementfuge.
Der er mange fordele ved at fuge med kalkmørtel frem for cementholdig mørtel. Herunder er tre af de største fordele listet.
Fugen er murværkets lunger, og derfor er det vigtigt, at den er diffusionsåben, så fugt og kondens kan slippe ud gennem murværket. Hvis fugen tværtimod er tæt, vil fugen hobe sig op i stenene, hvilket kan resultere i frostsprængninger. Hertil er Nordisk NHL’s færdigblandede mørtler af naturlig hydraulisk kalk det oplagte valg, da det er særdeles diffusionsåbne produkter.
Derudover er det ligeledes vigtigt, at fugens elasticitet tillader de bevægelser og sætninger, der almindeligvis opstår i en bygning. Hvis ikke fugen er elastisk nok, kan det medføre, at murstenene sprænges som følge af de helt naturlige spændinger i murværket, der opstår som følge af temperatur- og fugtsvingninger.
Foruden disse hensyn skal den æstetiske dimension også overvejes ved valget af fuge. Kontrasten mellem den eksisterende fuge og en ny, lys kalkfuge kan blive for stor ved fx restaurering af ældre, grimede fuger. I sådanne tilfælde er den bedste løsning at
indfarve kalkmørtlen frem for at vælge en cementholdig mørtel alene for farvens skyld.
Ved omfugning er det vigtigt, at murværkets eksisterende fuger kradses ud i en dybde på minimum 15 millimeter, og det er nødvendigt med en rensning ved hjælp af fx trykluft for at fjerne støv og gamle mørtelrester. Derefter bør fugerne forvandes forud den efterfølgende omfugning. Det er vigtigt, at fugerne fyldes godt ud med den nye mørtel, og derefter bør de rettes af med en træfugepind og efterlades skrabede og åbne. Senere, når mørtelresterne er hvidtørre, kan murværket renses med en tør og stiv børste eller grov filt, uden brug af vand.
Fugning af mur med teglsten (228x108x55mm):
Ved reparation af murværk med gamle fuger, bør man vælge en mørtel, der har samme struktur og styrke som den oprindelige fuge. Ved total omfugning af murværk tilrådes det at vælge en mørtel med en styrke, som passer til husets beliggenhed – fx om det er kystnært. Derudover bør mørtlen have en kornstørrelse, der passer til stenene. I begge tilfælde skal fugerne kradses ud i minimum 15 millimeters dybde.
Hvis murværket er af ældre dato, bør man ligeledes undersøge, hvad der oprindeligt er opmuret eller fuget med, og så tilpasse den nye mørtel derefter. Som regel vil mørtel blandet af NHL2 eller NHL3.5 og 0-4 mm sand egne sig godt til ældre murværk. Det skyldes, at de gamle mørtler ofte var blandet af groft sand. Mørtlerne har god vedhæftning og elasticitet, hvilket gør dem i stand til at arbejde med de sætninger og bevægelser, der altid vil være i en bygning. NHL3.5 mørtel 0-4 mm 1:2 er ligeledes ofte ideel som mørtel til fugning omkring vindues- og dørpartier – dog tilsat fæhår i den anledning.
Ved fugning hvor der er brug for en lidt finere finish, er NHL2 mørtel 0-2 mm 1:2 eller NHL3.5 mørtel 0-2 mm 1:2 et oplagt valg. Disse mørtler er blandet af sand med en kornstørrelse på 0-2 mm, hvilket gør fugen en anelse finere i strukturen. Disse egner sig godt til fugning af indvendigt såvel som udvendigt murværk eller generelt steder, hvor en finere finish ønskes.
Til murværk med meget smalle fuger, anbefales det at gøre brug af
NHL2 mørtel 0-2 mm 1:2,5 eller
NHL3.5 mørtel 0-1 mm 1:2,5. Disse er nogle af de fineste af NHL-mørtler og er, som navnene indikerer, blandet med hhv. 0-2 mm og 0-1 mm sand. Det er ligeledes de mest anvendte mørtler til tyndpudsning,
vandskuring og filtsning. Den efterlader murværket med en flot, cremefarvet finish. Den er, som alle øvrige NHL-mørtler, ideel til indfarvning og kan indfarves med
Saint Astier tonemix.