Sandkalk er et produkt, der bruges til kalkning eller grunding før kalkning. Det er fremstillet af vellagret kulekalk, der er produceret i Skåne og blandet med fint kvartssand. Den naturlige kalk er lagret i mindst to år og har dermed opnået en tilpas findeling. Det giver et lækkert, fedt og smukt produkt, der er let at bearbejde og stryge på. Sandet, der blandes i kalken i det rette blandingsforhold, giver et stærkere og mere holdbart resultat, hvorfor det ofte bruges på udsatte overflader. Derudover er sandkalk meget diffusionsåbent og tillader byggeriet at ånde. Dette medvirker til sunde og tørre byggerier, der lettere modstår skimmel og sørger for et godt indeklima.
Målarkalk sandkalk kan anvendes til færdig kalkning af overflader, eller til grunding af overflader før kalkning med Målarkalk kalkmælk. Grunding kan være en god idé, hvis du arbejder med overflader, som er udsatte og belastede af vejrliget. Sandkalk er også meget anvendeligt, hvis murværket har små revner eller små skavanker, som skal stryges op og fyldes inden kalkningen.
Til kalkning giver sandkalken en anelse mere struktur end en almindelig kalkmælk. Kalklaget bliver samtidig lidt tykkere, hvilket betyder, at den bliver mere dækkende i første strøg.
Produktet kan anvendes med sin naturlige hvide nuance eller indfarves med naturlige oxider. Hvis der er tale om store overflader, er det en god idé at beregne mængden af sandkalk, så hele mængden kan blandes samlet. Dette gøres for at sikre en jævn og ensartet farve.
Vandtilførsel:
Efter behov
Forbrug:
Ca. 0,5 ltr/kvm ved 2 strøg
Før kalkningen skal murværket repareres og rengøres, så sandkalken kan få greb og trænge ind i overfladen. Behandlingen afhænger af murværkets beskaffenhed og vurderes fra sag til sag.
Derudover skal huller, revner og sprækker udbedres med passende mørtel, så overfladen står hel og homogen.
Før sandkalken påføres er det vigtigt, at du har en ren og ensartet overflade, der forvandes med tilstrækkelig mængde vand med en vandforstøver. Tilstrækkelig mængde er, når murværket fremstår mørkt uden at være vådt. Det kan også være nødvendigt at vande undervejs, hvis der opstår tørre områder, og det mørke udtryk forsvinder. Her sprayes igen lidt vand, indtil overfladen igen fremstår mørk.
Det kan også være nødvendigt at eftervande under selve kalkningsarbejdet, for at undgå, at sandkalken tørrer for hurtigt. Det anbefales at kalke i overskyet vejr og altid i skyggesiden, men tørrende vind kan gøre det nødvendigt at eftervande let. Derudover er det vigtigt, at sandkalksblandingen omrøres undervejs og holdes homogen.
Produktet påføres med en blød kalkkost eller facadepensel, og der stryges med små krydsende bevægelser, så materialet bliver masseret ind i overfladen. Hvis man ønsker sig et mere strukturfyldt og pudsagtigt udtryk, kan sandkalksblandingen trækkes på med et trækbræt og efterfølgende filtses med en opvredet svamp. Uanset valget af værktøj eller metoder, skal der altid arbejdes vådt i vådt og hele flader skal færdiggøres på samme dag for at undgå farveforskelle.
Arbejdet gentages efter behov med mindst et døgns mellemrum. Det er vigtigt at være påpasselig med eftervandingen, så der ikke opstår løbere.