Da St. Astier kalkmørtel blev redningen for et norsk bygningsklenodie

Årtiers skiftende modeluner og forkert materialebrug havde næsten ødelagt det smukke fyr Gamletårnet på Jomfruland i Norge. St. Astier kalkmørtel blev løsningen på det norske problem.

Bølgerne gik højt hos den norske fagkundskab, da det forvitrede bygningsklenodie på Jomfruland skulle restaureres, og ikke uden grund. En storstilet investering i den seneste restaurering viste sig at være givet meget skidt ud, da den nyopsatte puds kort efter begyndte at falde af murværket i store flager.

Mode og materialer
Skiftende tider har budt på skiftende restaureringsluner. Fra cirka 1950’erne begyndte man i stor stil at bruge de, på det tidspunkt, moderne cementmørtler som pudslag. Men cementmørtlerne, der var hårde og diffusionstætte gav hurtigt udbredte fugt- og afskalningsproblemer.

Da man endelig besluttede sig for at vende tilbage til korrekt byggeskik og bruge rene kalkmørtler til restaureringen af tårnet, havde man simpelthen svært ved at finde materialer, der kunne harmonere med det oprindelige byggeri, og det kan ende galt, som med Jomfruland-fyret.

Den rette mørtel uden hovedbrud
Det første restaureringsforsøg gik skævt, fordi man benyttede en mørtelblanding, der ikke var hydraulisk nok, og samtidig ikke hæftede tilstrækkeligt på murværket.

En ikke hydraulisk mørtel er kendetegnet ved at være meget porøs og vandabsorberende, hvilket gør den sårbar når frosten sætter ind. Efter første vinter viste det sig som grimme afskalninger i murværket på Jomfuland-fyret, bl.a. fordi pudsen ikke havde kunnet modstå det aggressive miljø, som udgør omgivelserne for det udsatte fyr.

Løsningen på problemet blev indfarvet (hvid) kalkmørtel fra St. Astier. Med assistance fra Nordisk NHL fandt man, efter en grundig vurdering af murværkets beskaffenhed og det omgivende miljø, frem til den rette kombination af mørteltyper.

Langvarig glæde
I dag står Jomfruland-fyret smukt som den dag det blev pudset op med St. Astier kalkmørtel. NHL 5 mørtel, der er den mest hydrauliske mørtel fra St. Astier, er velegnet til bygninger i aggressive miljøer som Jomfruland-fyret.

Mørtlens lave sug og den høje diffusionsåbenhed gør det svært for fugt at lejre sig, og det er ideelt i forhold til at forebygge frostskader i pudslaget. Samtidig er mørtelen elastisk nok til at give sig i takt med den gamle bygnings generelle sætninger og bevægelser.

Vedligeholdelsesbonus
Der herskede en del bekymring for vedligeholdelsesarbejdet, der hidtil havde kostet dyrt i gentagne og hyppige kalkninger. Men Nordisk NHL leverede blot en indfarvet kalkmørtel baseret på naturlige franske oxidfarver.

Med puds bygget op af indfarvet mørtel vil Jomfruland-fyret kunne stå i al slags vejr mange år fremover, og stadig holde sig smukt og hvidt, uden at skulle kalkes. Den hvide farve vil have samme lange levetid som pudsen.