Om kalken

Kvaliteten af råmaterialerne er altafgørende for et godt resultat.

Rundt om i Europa har der i årtusinder været tradition for at brænde kalk til byggeriet, som det også var tilfældet her i norden. De gamle vikinger kaldte kalk for “lim”; heraf navnet Limfjorden, som udspringer af de store kalkforekomster i den del af Jylland.

Mange små producenter af kalk er med tiden blevet fortrængt af cementindustrien, men en af de tilbageværende kalkproducenter i Europa hedder CESA og ligger i St. Astier i det sydvestlige Frankrig. De producerer NHL (Natural Hydraulic Lime) eller på dansk: Naturlig hydraulisk kalk.

Naturlig hydraulisk kalk (NHL) fra St. Astier er brændt af en meget ren kalksten, der er fri for fremmedlegemer som sulfat, ler, jern og aluminater – på trods af at den har ligget i jorden i mere end 70 mio. år. Det som gør kalken hydraulisk er forekomster af silikater, som danner det hydrauliske komponent C2S (dicalcium silikat) under brændingen.

I følge den Europæiske Norm EN 459, som klassificerer bygningskalk, findes der tre typer NHL, nemlig NHL2 (svagt hydraulisk), NHL3.5 (moderat hydraulisk) og NHL5 (stærkt hydraulisk). Som den eneste fabrik i verden producerer de alle tre typer i St. Astier.