Skriv til os

Ring til os

Kulekalkmørtel til traditionel opmuring, fugning og pudsning

Kulekalk er brændt kalksten, der er læsket med vand og lagret i kuler. Kulekalk blandet med sand giver kulekalkmørtel, som udelukkende hærder med luft og har mange anvendelsesmuligheder

List of Services

Typer og anvendelse

Kulekalkmørtel leveres som våd mørtel i tætsluttende plastpose. Konsistensen tilpasses efter murerarbejdets type og tilpasses ved at tilføre en smule vand hvis nødvendigt. Pas på med at tilsætte mere vand end nødvendigt, da det kan give svindrevner i det færdige arbejde. Kulekalkmørtel leveres med følgende kornstørrelse:


  1. Finpuds  0-0,3 mm
  2. Egner sig til den sidste, fine finish på puds. Finpuds kan leveres som indfarvet og giver en meget flot og silkeagtig overflade med et smukt farvespil.
  3. Sandkornsstørrelse 0-1 mm
  4. En fin mørtel, som egner sig til slutpudsning, hvor der ønskes lidt struktur. Kan bruges til vandskuring indvendig eller på beskyttede overflader udvendig, men også til fugearbejde i smalle og fine fuger.
  5. Sandkornsstørrelse 0-2 mm
  6. Denne mørtel er meget alsidig og bruges til opmuring, fugning, pudsning og berapning. Som puds giver den en struktureret overflade, hvor man kan se trækmærker fra pudsbrættet og sandkornene i overfladen.
  7. Sandkornstørrelse 0-4mm
  8. Denne mørtel er ligeledes meget alsidig og bruges til opmuring, fugning og grovpudsning. Som grovpuds bliver den typisk slutpudset med 0-1mm puds eller finpuds, hvis der ønskes en meget fin finish.


Kulekalkmørtel lavet på kulekalk fra Skåne

Kulekalk er en bestemt kalktype, der efter brænding og læskning med vand lagres i jorden. En ”kule” er en jordgrav, og det er her, kalken lagres i et ønsket antal år. Nordisk NHL tilbyder kulekalk og kulekalkmørtel fra Målarkalks anlæg på Hyllingegården i Skåne. Til kulekalkmørtel bruges kulekalk, der er lagret i to år. Kalken blandes med kvartssand med kornstørrelser, der varierer fra 0-0,3 millimeter til finpudsmørtel og op til 0-4 millimeter for en traditionel grovpudsnings- eller opmuringsmørtel. Denne fremstillingsform er bæredygtig og naturlig, og giver sunde og brugbare produkter. Kulekalk er et traditionsrigt produkt, der gennem historien har vist sit værd som byggemateriale og overfladebehandling. 


Naturligt og traditionsrigt produkt

Kulekalk er fremstillet af naturlige materialer. Kalkstenene brændes, læskes og lagres derefter i jorden. I denne proces opløses kalkstenen sig og findeler til mindre og mindre partikler, som tiden går. Denne metode har en stærk historisk forbindelse, og slutproduktet er i særdeleshed brugbart, når det kommer til vedligeholdelse og restaurering af byggeri af ældre dato. Kulekalksmørtel er ofte brugt i gamle byggerier, og er derfor tilsvarende ofte egnet til historisk bevarelse. Den er tilmed et meget smidigt og let bearbejdeligt materiale og kan bruges til det meste murerarbejde som opmuring, fugning, reparation af murværk og pudsning.



Kulekalkmørtel kan bruges til det meste murerarbejde, men anvendes oftest i forbindelse med bevaring af fredede bygninger. Til restaureringsformål er det vigtigt at alliere sig med eksperter, der forstår sig på både byggeriets historiske værdi og de anvendte materialer, så de bedste resultater opnås.

Opbevaring

Mørtlen leveres som våd mørtel i lufttætte plastposer. Det vil sige, at mørtlen ikke hærder, så længe den ikke kommer i kontakt med luften omkring den. Sækkene med mørtel kan opbevares i mange år uden problemer, så længe de er tætsluttende. De må dog ikke få frost, da det ødelægger mørtlen. Derfor bør de opbevares i lokaler med mulighed for let opvarmning.

Hvis der er behov for andre sandkornsstørrelser eller blandingsforhold, kan det aftales med Nordisk NHL – kontakt os for at få et uforpligtende tilbud.



Brug og efterbehandling

Kulekalkmørtlen blandes efter anvisning på posen og er klar til brug. Arbejdet skal udføres efter de anvisninger og anbefalinger der gælder i øvrigt.


Om mørtlen anvendes til opmuring, fugning pudsning eller andet, er det vigtigt at beskytte murerarbejdet mod direkte sol, tørrende vind, slagregn eller frost. Ved brug aflufthærdende mørtler er det ligeledes vigtigt at planlægge arbejdet, så det ikke påbegyndes for tidligt på året hvor det er for koldt, eller for sent, så det får frost inden det er tilstrækkeligt afhærdet.

Specifikationer

kulekalkmørtel, fremstillet af vådlæsket og vellagret kulekalk.


Blandingsforhold:

1 del kulekalk til 3 dele sand


Slutpuds:

kornstørrelse 0-1mm


Pudsemørtel:

kornstørrelse 0-2mm


Opmuring eller grovpuds:

kornstørrelse 0-4mm


Vandtilførsel:

efter behov


Forbrug:

Ca. 2 kg/kvm pr. mm lagtykkelse


Lagerbestandighed:

Uendelig ved de rette betingelser/frostfrit


Share by: